Keresés ebben a blogban

2013. december 18., szerda

Hobbitos spoiler

Ha nagyon rövidre akarnám fogni, akkor a következő értékelést adnám a Hobbit második részének:
- Díszlet-jelmez: ötös
- Akciójelenetek, amikben emberi teljesítmény van: ötös
- Egyéb akciójelentek (pl. CGI sárkány, ilyesmi): hármas
- Sztori: kettes alá
- Színészi teljesítmények: hármas
- Tolkien faktor: bocs, rajongók, de VAN BAJ!

Szóval épp nézhető, épp nem érzem azt, hogy elvettek volna 3 órát az életemből, de ha csak azon a technikai szinten lennénk még, ahol VHS szalagon láthatnám csak ismét, azaz tekergetni kell azokhoz a részekhez, amiket még valaha újra megnéznék, akkor már nem venném a fáradságot. (Mivel a technika már fejlettebb, még elképzelhető, hogy letöltöm egyszer, és megnézek kb. 20 percet a cirka 3 órás filmből, de ez a maximum...)
Már az is meglepő, hogy egyáltalán végig bírtam, de mondom, ez főleg a díszlet-jelmez alkotóinak köszönhető, a film vége felé, ahol a sárkányos részek dominálnak, már igencsak vakaróztam, és fészkelődtem.
Amúgy is teljesen nyilvánvaló, hogy egy ilyen nyúlfarknyi regényből trilógiát forgatni, az nem más, mint "nagyipari fejés", azaz a tehén akár bele is dögölhet, de az utolsó csepp tejet is kinyerjük belőle, mert Hollywood az már csak ilyen. Sikerül is nekik, mert Peter Jackson jó iparos (és amúgy hálistennek elfogy a Tolkien anyag, aztán rendezhet olyan filmeket is akár, mint pl. a Heavenly Creatures vagy a Lovely Bones.) Szóval, legalább ő képes úgy beállítani egy fantasy világot, mintha lenne benne fantázia... Ellentétben - szerintem - Tolkiennel, akinek igen szegényes képességei voltak, és nem ártott volna, ha egy ki önkritikát gyakorol, és minimum acid trip vagy magic mushroom hatása alatt próbálkozott volna egy mesevilágot felkarcolni, talán még képes is lettem volna elolvasni.
Merthogy, bocs, meg lehet kövezni, de a Tolkien - Hobbit kritikám csak annyiból áll, hogy pár oldal után olyan szarnak ítéltem, hogy az életem egy további percét sem voltam hajlandó rááldozni. (A Gyűrűk urának első kötetén átrágtam magam, ott adtam fel...)
De a film valamelyest igazol, azaz a gyermeteg (nem gyermeKI, az pozitív is lehet, lásd: C.S. Lewis) egyszerűség uralja a történetet.

Gyakorlatilag semmi nem történik!

Most már cirka 6 filmes óra telt el, ami alatt 12 törpe beinvesztált egy vállalkozásba, hogy visszamennek az ígéret földjére, ahol a gonosz sárkány ül a tőlük elorzott aranyon. (Hogy ez mekkora mennyiség, arra még visszatérek, mert ez egy baki önmagában véve!) Szóval ott a 12 figura, akik közül kb. 3-4 tekinthető szimpatikusnak, ha engem kérdeztek, így nem egy nagy élvezet figyelni őket, legszivesebben "kiszavaznám" azonnal a bagázs felét, mint pl. a Hunger Games első perceiben. De nem, bazmeg, ezeknek az se ártana, ha kénsavat innának bolondgombára, a csatában meg olyan májerek, hogy nem is érteni, anno hogy az istenbe veszítették el a kérdéses hegybe vájt birodalmukat holmi ork horda ellenében, holott az egész tolkien-i univerzumban az orkokat mindenki képes egy körömreszelővel miszlikbe aprítani, legyen az elf, törpe, vagy akár csak ember...
Szóval itt van ez a 12 antipatikus hős a plussz kettővel, akik Gandalf (ő jó srác, hagyjuk!) és Bilbó, aki megint csak egy ....... MI IS?! Kábé egy olyan potyautas, mint Arthur Dent a Galaxisban, csak Arthurnak volt némi humora. Meglepő, hogy ugyanaz a brit színész játsza mindkét karaktert? Szerintem nem. Arthurt sokkal jobban lehet szeretni, detszól...
Na, ez a 13-14 elindul, oszt megy.................
------..........--------.........

Közben néha megtudunk valamit valami sötét erőről, ami valami lepattant várromban van, de őszintén szólva túl sokat nem foglalkozik ezzel a sztori, kb. talán 5-7 %, a maradék 93-95% nagy része, hogy mennek, mennek, mennek, mint a Gyűrűk Urában. Néha belebotlanak némi ellenállásba, mint pl. goblinok, orkok, vagy most ebben a részben hatalmas pókok az erdőben, de persze egyiknek sem lesz semmi baja! Most komolyan! A tizenkettőből már csak a hecc kedvéért is dedobhatott volna Tolkien bácsi egyet-egyet a lecsóba, nem igaz?!
Jaaaa?!
Hát láss csodát - de komolyan, meg is lepődtem - az orkok ezúttal képesek voltak rajtaütni az elfek egyik kapuján, ahol épp hordóban kenuzva menekültek a törpék, és egyik ork, hogy-hogy-nem. egy nyíllal eltalálta egy törpe lábát!
(Közben 31 ork pusztult el, némelyikük úgy, hogy egyszerre kettőt lőtt át egy elf nyílvessző, de minek állnak egymás mögé, ugye?!)
Na ez a törpe, amelyik az egyik ifi-válogatott volt, neve szerint Kifli, vagy hasonló, még vagy 1,5 órán át szenvedett a sebbel, mert hogy mérgezett is volt a nyílvessző, de aztán mégis megélt valahogy, talán mert beleszeretett az egyik elf csaj, és az rámondott egy varázsigét, amikor megtalálta.
Most kö-nyör-göm!!! Az orkok, ha már úgy néznek ki, mint a terminátor, de mégis megborítja őket egy dagadt törpe, aki félig beleragadt a hordóba, még legalább egy hatásos mérget ki tudnának keverni! De asse megy!

Okés, hogy akkor a sztori miért kettes alá, elégtelen helyett?
Na, pl. az elfek királya az valami apartheid sunyi figura lehet, a törpék királya meg a tipikus szabadkőmúves kőgazdag geci, aki simán otthagyna mindenkit, csak legyen meg az arany, de legesleginkább a hatalom a kezében. Ez a kettő meg nem is bírja egymást.
Ez most vajon csak az én kétségbeesett "beleképzelésem", vagy tényleg megpróbálkoztak itt valami olyasmi szálakkal, hogy a jók se igazán jók, legalábbis nem akkor, amikor királyok, mert az uralkodó osztály az mindig nagyobbat üt a gecométeren?
Na, de ennyit az általam észlelt pozitívumokról.
Meg persze az akció AHOGY a folyón leraftingolnak a törpék a hordókban, közben az orkok szaladnak a parton az elfekkel, és mindenki lő mindenkire, az tetszetős, és ez is valami. Megjegyzem - ha már itt tartok - hogy a mozgásban lévő figurák valódinak tűnnek. Mire gondolok? Amikor a Thor 2-ben egyik csávó odabaszta a másikat a kb. 10 méterre levő sziklához, az kb. 15 kilométer per órával "repült"! Nem viccelek! Ha rendező ennél trehányabb munkát végezne, akkor látnánk még az acéldrótokat is, amin a kaszkadőrt vontatták a felvételkor. Pont olyan volt a "repülő" ember, mintha egy félbevágott disznó lógna a kampón, felül a sínre kapcsolt csigákkal, oszt csak úgy belendítené egy henteslegény a hűtőház egyik feléből a másikba küldendőleg... (Ha már nem sikerül realisztikusan megoldani, kérem szépen ott van a slow motion nagyszerű találmánya, szuperlassításban is elszállhat az eldobott figura, nem tűnik fel semmi, ugye-ugye?)
Na, itt akinek odabasztak, az tényleg repült, bravó!

Következő gyöngyszem, hogy egy ember becsempészi a törpéket egy városba, a már eleve adott hordókban. Na most figyelj! Halakkal tölti fel a hordót. Oké, szőrszálhasogatás lenne, hogy mindenki megfulladna 5 perc alatt egy hordó döglött heringben, nem is erre akarok kilyukadni, hanem arra, hogy a kérdéses városka a tó közepén van, cölöpökre építve! Ez kábé olyan, mintha valaki egy sivatagi oázisba akarná becsempészni az illegális bevándorlókat egy-egy zsák homokban!
(Most miafasznak hozol homokot, Józsi?!)
Ja, de itt még nincs vége, mert az izgalom ott van, hogy egy ellenszenves hivatalnok ki akarja boríttatni a halakat, merthogy a tutajosnak erre nincs engedélye. Mire az kb. így felel:
- Majd ha polgárok tovább éheznek, és ellenetek fordulnak, akkor majd jól jönne ez a pár hordó hal...
Mivan?! A tó közepén élnek, baszom!
Na mindegy, lapozzunk!



Mellesleg ez az a város, amit korábban legyakott a sárkány, amit meg is lőttek kétszer valami speckó szigonnyal, de aztán a sárkány félbehagyta a munkát és lepihent a millió-trillió tonnányi aranyra, a közeli hegy gyomrában. A város azóta meg olyan, mint Ózd a kohászat megszűnése után...
De a sárkény, az csak pihen ott békésen, amíg a törpék megint ki nem húzzák a gyufát...
Egy épeszű ember van, pont aki behozta őket a városba. Az azt mondja, ne segítsen már senki a törpéknek, mert ha a sárkány megint jön, akkor halálnak halálával halunk. De a törpekirály mond egy kis pep-talk-ot, hogy hát ez a város volt korábban a kereskedelem központja, és csak legyek én megint a trónomon, majd lássátok feleim, jó lesz nektek is!
Namost álljunk meg egy szóra!
Trillió tonna arany van a hegyben, ugye? (És valódi arany, nem fiat currency :D)
A városka egy koszos kis gettó-királyság, ahol az emberek akkor is éheznek, ha amúgy foghatnának halat...
Mi a faszom szüksége lenne egy törpe királynak egy ilyen "kereskedővárosra"?! Ha akarna enni egy gombóc áfonyafagyit amit speciálisan 2000 kilométerről hoznának azzal a módszerrel, hogy trollok dobálják egymásnak kézről kézre, jégkockával kibélelt hordóban, akkor vajon az utolsó állomáson, ebben a tróger kis városkában, lenne-e valaki, aki azt mondaná:
- Állj meg fiam! Itt erre a temékre tetemes vámot kell fizetned! Na perkálj szépen, vagy elolvad a fagyi, oszt Tölgyfapajzsos Thorin királyurunk rendelhet újat!
Egyszer megjátsza, és úgy leég az egész város, hogy még a halak is azon fognak röhögni 100 évig, az biztos!
Na, oké, nem kell ennyi realizmus a fantasy-be, tudom, de azért az ostobaság se kellene...

Fast forward >>> Thorin már bejutott, a sárkány felébredt, azzal bújócskáznak a barlangokban.
A sárkány akkora mint Godzilla, és még tüzet is okád, de valahogy nem bír a törpékkel mégsem. Ezt már így a 6. órában megszoktam, itt volt az, amikor már alig vártam a végét. Arany az van szarásig, valami körmönfont ötletként a sárkány tüzével épp beindítják az olvasztókat, amikből az összes cuccost egy csatornán keresztül egy megalitikus szoborba tudják önteni. Nem érdekes, miért, amin még utoljára nagyot röhögtem, az az, hogy Thorin egy sima fémtalicskával elkavirnyál a sárkány alatt, majd hasmánt ráugrik az olvadt arany folyamra, mint egy hawaii-i szörfös!
Figyeled? Olvadt aranyon fém eszközön!
Még a szakálla sem perzselődik meg, baszki!
Nem! Elszörfözik a szobor tetejére, aminek épp annyi időt hagynak, hogy csak a burka keményedjen meg, majd - törperővel - lerántják az öntőformát, az aranyszobor burok megreped, és az olvadt arany elborítja a sárkányt, ami épp a szobor elé került valahogy. Hú, mondom magamnak, most jól megszenvedi a forró aranyat, oszt írhatom majd a blogomon, milyen anyagból is vannak a törpék, hogy őket nem bántja az olvadt fém, míg a sárkányt igen, holott annak a torkából napalm folyik, szóval teljes a képzavar, de nem... a sárkány is lerázza magáról a cuccot!
Ennyi elpocsékolt arany, mi?!
Lent pár kilométerre meg éheznek a halászok, akik nem tudnak halat fogni!
Kutya világ!

Szóval a törpék egy tipikus "gól nélküli döntetlent" játszottak a sárkánnyal, ami azt jelenti, hogy egy geciunalmas meccs megy a hosszabbításba, azaz a harmadik epizódba, amit szintén meg fogok nézni, de érzem, hogy azt is csak egyszer...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése