Keresés ebben a blogban

2014. december 19., péntek

Hobbit rövidre zárva

Tulajdonképpen mit is vártam?!

Pont kábé azt, amit a cím, a trailer, és a második epizód sejtetett.
Ja, nem: kezdtem örülni, hogy a sárkányt legalább elintézik a főcím előtt, mert a legnagyobb gagyi fantasy elem így kiesett, és reménykedtem..... hiába!

Szemtelenül ajánlani fogom magam most: amit a Hobbit trilógia középső része után írtam, az kábé összefoglal mindent, mi is a baj alapvetően a mainstream fantasy-vel, akár könyvekben, akár a hollywoodi filmekben... Tessék >>> Itt van

Ami akkor kimaradt:
Tolkien világát én így fordítom le:
Törpék: vad népek, akik kincsekre gerjednek, és azon kívül nem sokminden szent nekik. Tolkien angol volt, neki a jó minta egy ilyen karakterhez a portyázó vikingek lehettek. Csak épp ezek zömök kis fickók, és mivel Tolkien vélhetően impotens, vagy prűd volt, a nemi erőszak kimarad a repertoárból, pusztán a kincsek összehordása splilázza fel őket...
Elfek: kifinomultabb germánok, valódi árják. Nácik is egyben, a lényeg nekik, hogy a fajuknak hogy megy a sorsa, a többieket kutyába se veszik. Nomost, über baki akkor, hogy mivel halhatatlanok - ha jól vettem ki a sztoriból - és óvatoskodva mennek bele bármilyen háborús szituba, pusztán csak baszni kellene, mint a nyulaknak, és simán akkora, de akkora hadsereget lennének képesek kinevelni pár emberi, vagy törpe generáció alatt, hogy egy "blitzkrieg" elég lenne, és az egész világ urai lehetnének. De nem, nyilván valami gond van a libidóval, vagy mittudomén miért nem szaporodnak, Tolkien ezt se árulhatja el, mert prűd (vagy csak töketlen...)
Emberek: na, a jelmez azt sugallja, hogy ha már a törpék a vikingek (meg skótok, majd látod, mire gondolok), az elfek meg a germánok, akkor a kettő közt a homályos semmiben a Baltikum litván és lett fiai az emberek. Békésen halásznak, és alapvetően semmire se jók, de van egy hős figurájuk nekik is, aki meglövi a sárkányt, akit aztán többé nem emleget sokat senki, és épp így merül feledésbe a történelemkönyvekben az összes északi szláv, és feélig szláv, félig skandináv nép is...
Orkok és (ha jól értelmezem a seregük részeként trollok is): ők a vad nomádok, mint pl. a tatárok. Jönnek, mint a sáskahad, vizuálisan büdösek, és nyilvánvalóan agyatlanok, de sokan vannak, és gondot jelenthetnek. Ennél lejjebb már csak a goblinok vannak, akik egy röpke említésig bukkanak fel ebben az alkotásban:
Amikor négy törpe hegyi kosokon felrúgat a csúcsra, hogy merész akcióval megállítsák az onnan vezénylő ork tábornokot, goblinok tűnnek fel a láthatáron.
- Goblin zsoldosok - mondja az egyik. - Alig több, mint száz. Menjetek, majd mi feltartjuk őket!
Haha. Szóval két törpe továbbmegy a komandó akcióra, míg kettő majd elbánik 100-150 goblinnal, ugye? Well done! Ilyen erővel a goblinokat miért nem pusztította máris ki bármelyik másik rivális faj, ha kábé kevesebb problémát tudnak okozni, mint egy pakisztáni állatmenhelyen csontig soványodott kutyafalka?! Vagy akkor mire kapják a zsoldjukat, ha ennyire szerencsétlenek?!
Hobbitok: láthatóan Tolkien kedvencei. Koloniális britek. A jelmezük is kábé 19. századi gyarmatosító koppintás, és ott a teázáshoz (India és Kína leigázása, de szép idők voltak!) való ragaszkodás, vagy a jograndszer, hogy Bilbó cuccait szabályszerű aukcó során értékesítenék, amíg ő nincs otthon... Hogy a faszomba élhet egy pár száz, de akár pár ezer kilométeres határon belül egy ilyen giccsesen "fejlett" népség az orkok féle bronzkori trogloditákkal együtt, azt nem tudjuk meg!

De miért nem tudjuk meg mindezeket, amikor a három rész kábé 8 (!) órányi anyagot tesz ki?!
Nyilván azért sem, mert gondolom az eredeti mű sem szolgál sok magyarázattal... vagy igen?
A szomorú igazság, hogy ennek a 8 órának a nagy részében a következő dolgokat, vagy ezeknek kombinációit látjuk:
- Harc és csata (ez a jó dolog, amiért beültem a moziba.)
- Veszteség iránti mély bánat, búvalbaszott arckifejezés, több perces, lassított gyász
- Arany, vagy egyéb kincs iránti megszállottság ábrázolása (Thorinnak rendszeresen olyan az arca és a hanghordozása, amikor az aranyról beszél, mint akit egy legalább öt éves tapasztalattal rendelkező ázsiai tinédzser pippant le éppen...)
- Hősiességet, vagy elkötelezettséget bemutató képsorok... rendszerint ugyanaz a szenvedő arc a karaktereken, mintha meghalt volna a kutyájuk legalább...
- Fentiek mindegyikét, de szinte tényleg megállás nélkül kisérő klasszikus hollywoodi gagyi filmzene!!!! (Ez tényleg most tűnt fel, amikor 1-1 rövid percre abbahagyták, úgy élveztem, mint az ember, aki kalapáccsal üti az ujait, és épp annak örül, amikor melléüt...)

Hát ennyi.
Vége remélem.
Remélem pár évtizedig melelégszenek a tolkieni életmű dollárosításával, és Peter Jackson rendez valami jobbat is...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése