Keresés ebben a blogban

2015. október 25., vasárnap

Két rövid filmkritika: Pán és Bíborhegy

    Két filmet láttam a napokban: Pan (magyar cím, hálistennek nem Serpenyő, hanem csak Pán) és Crimson Peak (Bíborhegy).
    Első inkább gyerekfilm, de ez volt egyik kedvenc mesém gyerekkoromban, a trailer nem ígért se jót, se rosszat, Joe Wright, mint rendező szerintem az Atonement-ből nagyon jó adaptációt forgatott, szóval simán kötelező! A másik meg Guillermo Del Toro, szóval 'nuff said, avagy borsodiasan: 'sztkész.

PAN

    A Pán hamar belecsap a lecsóba, a sztorira majdnem a legutóbbi Mad Max feszített tempója jellemző, csak itt a sivatagi, tuningolt verdák helyett az égbolton suhanó kalózhajók kergetik egymást. De ami méginkább emlékeztet a Mad Max-re, az a jelenet, amikor az árvaházból frissen elrabolt gyerekeket behajózzák a hatalmas bánya-kráter fölé, ahol Blackbeard kapitány (Hugh Jackman) épp olyan istenkomlexussal kevert "showmanship"-ről tesz tanúbizonyságot, mint a másik filmben Immortal Joe. Ja, és a bánya rabnépe kórusban a Nirvana "Smells Like Teen Spirit" című számát énekli!!! ("Here we are now, entertain us!") Lehet picit erőltetett egy gyerekfilmben, de nekem kifejezetten bejött.
    Külön tetszik a kimondatlan utalás a klasszikus gyarmatosítás korára, mivel pl. Blackbeard spanyol zsoldoskapitányként jelenik meg, míg később az őslakosokat behatárolhatatlan (értsd: ázsiai, aboriginal, indián, és europid), de mindenképp dzsungellakó, szívárványszínben tobzódó és életvitelszerűen doboló-táncoló barbárokként ábrázolja. A bánya meg lehetne a mai Brazília, vagy Kongó területén, bárhol, és még a gyerekmunkások sem lógnának ki a képből, ugyebár...
    A művészeti osztáy nagyon szép munkát végzett, azaz a díszlet és jelmez híven tükrözi Anne Grahame Johnstone illusztrációinak hangulatát, amik a könyv értékét növelték a szememben, nem csak gyerekként, de akár még ma is. Picit eklektikus, picit "túlrajzolt", de én ezt is várom el egy mese, vagy fantasy műfajban.
    Az akciók, kaszkadőrmutatványok kiválóan koreografáltak, és szerintem zseniális megoldás, hogy amikor a kalózok lemészárolják az említett őslakosokat, a halálos lövést nem egy szívéhez kapó, de vértelenül lebucskázó kaszkadőr jeleníti meg, mint a 30-40 évvel ezelőtti háborús filmekben, hanem rikító színű füstté válnak. Lehet az egész falu be van gombázva, és ezért olyan csekély az ellenállás a kalóztámadással szemben? :D
    Tiger Lily szerepében Rooney Mara szerintem korrekt, mint ahogy a főszerepet játszó ismeretlen kissrác is. Az egyetlen kérdőjel nekem Garrett Hedlund, aki Hook szerepére túl jólfésült, és nem elég karizmatikus.
    A finálé felé közeledve picit túl sok talán a repülő hajós akció, mert már semmit nem vettek volna el a film értékéből, ha mondjuk 5 perccel rövidebbre vágják, és 1-2 klisét kihagynak. Maga a tény, hogy Hook és Peter Pan sztorija itt kezdődik el, nyitva hagyja az ablakot egy esetleges folytatás előtt, de sajnos - számomra tényleg érthetetlen módon - épp olyan bukta lett, mint pár éve az Arany iránytű, ami szintén folytatásért kiáltott a szememben...


CRIMSON PEAK

    Gondolom sikeresebb lesz a Del Toro film, ha másért nem, hát a szokásos "visionary director"-hájpolás miatt bele fognak ragadni sokan a szirupos légycsapdába...
    Merthogy ez a film az, nem több!
    A Faun labiritusával egy lapon sem lehet említeni, és még a Pacific Rim, és Penge 2. is sokkal jobb a maga nemében, ha már Del Toro botlásait veszem alapul. Legalábbis Ron Perlman miatt, de most ő is kimaradt.
    A szereplők jók, nem abban van a hiba. Csak épp horrorfilmhez képest kevés a paráztatós rész, drámának butácska, ha meg thrillernek akarnám nevezni, akkor hol vannak a csavaros fordulatok? Sehol; mindent előre lehet tudni.
    A gótikus díszlet hivalkodó, öncélú, a túltelített színekkel együtt pedig egyenesen giccses.
    Mivel a marketig hangsúlyozza, hogy ez a Faun labirintusa rendezőjének a legújabb filmje, hát én a kettő között a különbséget így fejezném ki: az előbbi egy valódi gótikus katedrális, az utóbbi meg egy gótikus katedrálist formázó esküvői torta. Áhitat helyett csömört fog érezni, aki erre szán két órát az életéből.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése