Keresés ebben a blogban

2018. április 7., szombat

Ilyen nincs, és mégis van

Ilyen nincs, és mégis van, hogy egy miniszterelnök, aki most ugyanúgy tulajdonképpen csak egy másik miniszterelnök jelölt, egyszer se menjen el egy vitaműsorba! 
Ahol a riporter kérdéseire válaszolni kellene, és nem lenne illendő a vitapartnereket csak úgy lesorosügytnöközni!
Mi a fasz dolga van? Nem ez lenne a munkája? Igazi programot közvetíteni és demokratikusan megvitatni azt az ellenzékkel?

Megteheti a "közszolgálati" médiában, ahol mindenki úgy táncol, ahogy ők fütyülnek, hogy úgy tesz mintha lenne programja: nem enged az ENSZ-nek, nem bontja le a kerítést és majd biztos elégtételt vesz a 2000 főn, akiket állítólag már kilistáztak.
EZ lenne a programja???
Azt hiszi, ennyi is elég már!
És a legszomorúbb, hogy lehet még ebben a hitében igazolni is fogják őt a szavazók.

Négy éve annyi volt kb. a kampányígéret: "Folytatjuk."
Mit? 
A lopást?!
Azt nemhogy folytatták, hanem olyan szintre emelték, amit már csak diktatórikus eszközökkel lehet zavartalanul folytatni: megfélemlítésekkel és eltorzított hírekkel. Figyelemeltereléssel és jogtiprással.

És mégis beveszik a tözsszavazók. Hogy miért, arra pl. van itt egy jó cikk:
https://index.hu/tudomany/2018/03/26/az_orban-rendszer_mukodese_kovach_imre_interju/?token=e32a44d1327cf282147530d03b2d38f7

Ez mégjobb:


Fideszesek véleményével (valódi, felépített és logikusnak hangzó véleménnyel) nem sokat találkoztam, sem élőszóban, sem a Facebookon. Mennek a "közszolgálati" médiából átvett ál-nemzeties, ál-keresztény, migránsozó posztok néha. Ennyi...
Pedig kíváncsi lennék, de tényleg!!!
Én elfogadom a fideszes véleményét, HA valódi érvrendszeren alapul, nem konteós sorosozáson és a propaganda által gerjesztett migránsfóbián. Elfogadom, hogy van egy kis középosztály, akiknek jól megy. Akiknek csurran, cseppen. A világgazdasági lufit megint felpumpálták a 2008-as krach óta, szóval valószínűleg akárki lett volna kormányon 2010 óta, mindenképp felmentek volna pl. a pesti ingatlanárak és új munkahelyek létesültek volna nemcsak a fővárosban, hanem megyeszékhelyeken is, és a falusiakkal meg ugye nem kell törődni külön (SAJNOS!!!) Javarészt nyugdíjasok, akik nézik a propagandahíradót, és megszokásból is egész nap a Kossuth Rádió megy a háttérben, elég is ennyi...

Lényeg: nem hinném, hogy a Fidesz érdeme, hogy a gazdaság bizonyos mutatókban fejlődött! Az is torzított mutató eleve, mert ha Mészáros Lőrinc és társai vagyonosodását is belevesszük az átlagszámításba, akkor lehet mellette sokmillió ember, aki "rontja az átlagot", esetleg mélyebben szegénységbe került, az össz-jólét osztva az össz-lakosságszámmal, az még minig bemondható a hírekben, és még hazugságnak se lehet nevezni. Csak sima torzítás, félrevezetés!


A politikusok (és ebben nem csak a Fidesz, de pl. Gyurcsány és a hozzá hasonlók is hibásak) még mindig jobb és bal oldalakról beszélnek.
Az én generációm, és a fiatalabbak már nem hinném, hogy ezt képesek lennének rendesen elhelyezni, és eszerint dönteni, dehát a fiatalok elég jelentős része szétszéledt a világban, és elég nehéz szavazniuk...
Az öregek egy része azért "jobbos", mert '89 előtt a mellőzöttek sorában volt, mert nem akart párttag lenni, esetleg még valódi keresztény is volt.
Az öregek egy része azért "balos", mert nekik meg akkor jobban ment. És még mindig ha azt hallják, hogy "szocialista párt", az nekik elég is, anélkül hogy értelmeznék, amit EZ az szocialista párt mit is mond, mit is ígér, vagy pl. az elmúlt 28 éve során mit is valósítottak meg az ígéreteikből, amikor épp kormányon voltak...
Őket nehéz a Jobbiknak megfogni, hiszen a Jobbikot csak egy másik Fidesznek látják, a Fidesztől lehet hánynak, de akkor kikapcsolják a médiát, legyintenek, és nem is jut el hozzájuk pl. az LMP, vagy a Momentum. Belenyugszanak már, hogy sosem lesz olyan, mint régen és kész... Gyakorlatilag passzívan a Fidesz malmára hajtják a vizet.
A jobboldaliságról és baloldaliságról manapság szerintem már nem is érdemes beszélni, erről ideje lenne egy valódi közszolgálati médiának egy közérthető kisfilmet legyártani, mert aki "jobbosként" azt hiszi, hogy csak 2 választása van, az is téved, illetve aki "balosként" azt hiszi, hogy a Jobbikkal nem érthet egyet, önmeghasonulás nélkül, az is téved.

Itt szerintem inkább a liberális és konzervatív értékrend, ami mentén meg lehetne húzni egy határt, de abban is elég homályos a választóvonal. 
Saját példa: a fű szerintem nem kábítószer, a melegek szerintem nyugodtan sétáljanak kézen fogva, házasodjanak össze, ne legyen kötelező katonai sorszolgálat, és ne kapjanak külön pénzt a keresztény egyházi iskolák! Ne legyen atomenergia!
DE! Az egynemű párok ne fogadjanak örökbe gyereket, katonaság és határőrség legyen, és a szekularizációt se erősítsük! A "megújuló" energiaforrásokról tudni kell, mi a faszért nevezzük őket megújulóknak, és miért is hájpoljuk akkor annyira?! A nemzeti értékek igenis fontosak, azaz ne olvadjunk bele egy univerzális, semleges "kultúrába"! A halálbüntetés igenis legyen! (Én persze más bűnökért szabnék ki halálbüntetést. Pl. nagy összegű sikkasztás, korrupciós bűncselekmények. )
Szóval tulajdonképp nehéz engem valódi konzervatívnak hívni, de attól is hányok, amikor külön kiemeli egy politikai párt a liberális értékrendet!
Az számomra annak az érmének a másik oldala, ami miatt nem szavaztam volna a 8-10 évvel ezelőtti Jobbikra!
De ez, hogy mi konzervatív, mi liberális, még mindig eléggé szétválasztható, az meg hogy mi jobbos, meg mi balos, az már abszolút nem, vagy csak én nem értem...
Én pl. a jobbikot látom igazán szociálisan érzékenynek (balosnak), de egyben konzervatívnak. Az LMP, Momentum szerintem centrista, hiba őket a "baloldal" esernyője alá vonni. Szerintem Vona egy centrista pártot csinált a Jobbikból, de még nem meri kimondani, mert épp rengeteg szavazót vesztene a magukat jobboldalinak látók közül, a balosokat meg még kis számban győzte meg. 
Pengeélen táncol szegény, azért is járja annyit az országot, mert sajnos a közmédiában csak a hazugságokat terjesztik róla 
Az LMP pedig lehet évek óta azon dolgozik valóban, hogy LEHET MÁS, azaz ők voltak az első centristák? Most a Momentum akkor a kis-LMP? Jó is az, tetszene!
Megnéztem a Youtube-on azt az ellenzéki fórumot, ahol 5-en voltak: Szél (41), Szigetvári (39), Gyurcsány (56), Karácsony (42), Fekete-Győr (28)
Visszatérek később rá, hogy szerintem Vona (39) miért nem ment el, az meg ugye nyilvánvaló, Orbán (54) miért nem megy el semmi ilyesmire.
De Gyurcsány nem csak az életkorával kakukktojás!
Az, hogy ő még mindig lavírozik, és hatásvadász "anti-jobbos, kvázi-balos" kijelentésekkel le-le akar csípni egy-egy morzsát az asztalról, az tulajdonképpen a "baloldal" szégyene lenne, HA ugye egyáltalán nevezhetnénk ezt a csapatot baloldalnak. Az Együtt inkább liberális, és kész! Nekem ez jön le, legalábbis. "Amit Bajnai Gordontól megtanultam", ez minimum háromszor, de lehet többször volt benne Szigetvári mondandójában... Azon kívül, hogy egy esélytelen törpepárt, számomra elég is ennyi...
Az viszont eléggé látszott, hogy Szél és Fekete-Győr eléggé egy hullámhosszon vannak, és ha Vona is ott lett volna, akkor vele legalább annyira egyetértettek volna, mint mondjuk Karácsonnyal, de lehet még jobban is.
Gyurcsány meg már rég lejáratta magát, és annyi a szerepe csak, hogy a szavazókat mégjobban fragmentálja az Együtt-DK-MSZP szegmensben, esélye már semmi. Akkor lenne igazi hazafi, ha szépen elmenne a halál faszára, és maximum nyilatkozna 1-1 riporternek, akik még érdemesnek tartják a véleményét meghallgatni.
Karácsony szimpatikus, de hányadik is ő, akit az MSZP felvonultatott az elmúlt évek során?
Puzsér szerintem egy bazári majom, nem szeretem, mint embert, de úton-útfélen találkozom a véleményeivel és ez eléggé ül: Karácsony az a tacskó, aki dobermannak hiszi magát. Itt is majdnem kiröhögte a közönség, amikor kijelentette, hogy magát látná miniszterelnökként egy szociáldempokratikus alapokon működő kormányban. 
Biztos jó ember, de nem tűnik egy tökös politikusnak.
Fekete-Győr megintcsak kakukktojás a fiatal korával, és süt róla a tapasztalatlanság, szóval neki az lenne a jó kis tanulópálya, ha lenne egy Jobbik-LMP-Momentum koalíció, és sokat tanulhatna Széltől és Vonától! Négy év alatt meg is erősödhetnének, főleg, ha azt megtanulják Vonától, hogyan kell a vidékiekkel beszélni, és vidék alatt nem Szegedet, Győrt és Székesfehérvért kell érteni ;)
És a másik vitaműsor, amit inkább ajánlanék mindenkinek (mindenkinek, azonknak is, akik kb. semmi politikai cikket nem olvasnak, nem néznek ilyesmit, és MÉGIS valamiért a Fideszre készülnek szavazni), az a Baló György féle, amire szintén meghívák Orbánt is, de aztán végül Karácsony, Szél és Vona volt csak ott.


És itt is persze világossá vált: Szél a totális közép, és van amiben Vonával, van amiben Karácsonnyal ért egyet. Karácsony megint csak egy szimpatikus, de nem elég karizmatikus, nem elég határozott ember benyomását keltette.
Vona meg?
Mondjatok bármit, de Vona szerintem már azért is tiszteletre méltó, hogy szó szerint az utcákon és tereken dolgozza ki a belét, hogy meggyőzze a "jobbosokat", hogy nem bontja le a kerítést, még a romániai magyarok elé is ki mer állni utcafórumra, és közben meg meri szellőztetni a "balosoknak", hogy tanultak a hibáikból, és az elmúlt öt évben ő ezért folyamatosan elnézést is kért, és azóta nincs zsidózás, nincs cigányozás, felejtsétek már el azt a fajta Jobbikot! 

De mindhárom nagyon értelelmesen beszélt és konstruktívan állt a vitához, az orbáni színvonalat fényévekkel haladta meg!

Az, hogy Vona miért indít 106 egyéni jelöltet, és miért nem lépnek vissza? 
Vagy vajon miért nem ment el hatodiknak a fentebb elmlített miniszterelnök-jelölti fórumra? 
Merthogy ő is együttműködésre képtelen?
Nem lehetne valami másik magyarázatot találni erre?

Ezt olvastam a napokban valakitől, aki szánalmazta, hogy a jobbik sehol nem lép vissza, és az ő körzetében a "balosok" (nem tudom épp melyik párt, nyilván vagy az MSZP-P, vagy a DK) is a legerősebb ellenzékinek vallja magát, meg a Jobbik is, szóval megint kiderült, hogy semmi kooperáció nincs a magyar emberben, és akkor már miért ne szavazna egyéniben is az ő személyes kedvencére, ha úgyis mindegy...
Mindezt persze írta olyan felhanggal, mintha a Jobbik hibája lenne az egész! Merthogy ők kezdték úgymond bemondogatni, hogy se az MSZP, se a DK jelölt számára nem lépnek vissza!

Hú, ez a rövidlátó vélemény azonnal felbaszott, akkor be is kommenteltem alá ezeket:
"A taktikai szavazás a MI lehetőségünk, lehet vele élni, vagy sem.
Ennek NEM feltétele, hogy a pártvezetők visszalépegessenek, ennek csupán annyi a feltétele, hogy valami független forrásból próbáljuk megtudni, épp melyik is a legesélyesebb ellenzéki.
A pártok majd (remélem, hogy győzelem után) egyeztetnek egymással, SŐT! Ha koalícióra nem is lép a Jobbik és az MSZP, akkor is egyet lehet érteni bizonyos törvényjavaslatokban, és közösen a Fidesz ellen szavazni. Ehhez nem kell más, csak intelligens párbeszéd, és az megvan.
Mindkét pártnak (meg biztos a többinek is) van olyan törzsszavazója, akik árulásnak vennének egy-egy nyilvános visszalépést, azaz vagy nem mennének szavazni, vagy csakazértis a Fideszre szavaznának.
Szóval ne a gesztus értékű visszalépések meg nem valósulása miatt keressük már a mentegetőzést, hogy én akkor csakazértis a kedvenc törpepártomra szavazok, mert úgysincs együttműködés!
Érdemes lenne azt megfontolni: a Jobbik így is pengeélen táncol, mivel erősen középre csúsztak és a Fidesz javára történik a szavazóik bizalomvesztése. Főleg miután Morvai átpártolt a Fideszhez. Szóval ha most Vona túlfeszíti a húrt, és a szavazóit arra kéri, esetleg érdemes másra szavazni, akkor azok Morvai szavait fogják hallani (főleg mivel ő kapott egyből 11 percet a "közszolgálati" tévében): miszerint Vona gyenge, és "le fog feküdni a baloldalnak"...
Namost ha ezt meglépi, az összes jobbikos inkább a Fideszre szavaz!!! Ezt ugye nem akarjuk?!
Egyszerűen nem logikus számukra a visszalépés.
HA az ellenzék úgymond baloldali fele annyira az összefogás híve, miért aprózódott szét az MSZP külön DK-ra is, meg miért állandó náluk a stafétabolt váltás.
Vona egy stabil figura, aki kigazolta a Jobbikot, és értelmes programmal, legesélyesebbként indul. Nyilván egyedül nem fog menni nekik, de már most világosan látszik, hogy az LMP-vel azonnal koalícióra lépnének, és a Momentummal is, az MSZP pedig, ha nem csatlakozik, akkor is beadott törvényjavaslatoknál segíthetik a kormánykoalíció munkáját, hacsak nem igaz az, hogy eléggé beette már magát a lopott fideszes pénz oda is."

Szóval ha az ún. "jobboldal lenne" 3-4 kisebb pártra töredezve, és gesztusként történne pár visszalépés, meg közben persze kis pörlekedés is, akkor a Jobbik lenne épp abban a helyzetben, mint most az MSZP vagy az LMP. De nincs, mert az ún. "jobboldal" egy tolvaj kormánypárból és az azt egyik legkeményebben támadó, hozzájuk képest centristának nevezhető pártból áll. Ennyi. 

Egyébként pedig nyilván ítélje meg ki-ki magának mi van az ellenzéki oldalon! De akkor ne hagyjátok már ki közülük a legnagyobbat egy legyintéssel, hogy "áh, azok fasiszták!" vagy ilyesmi!!!

Szerintem (de ez tényleg csak egyéni megérzés) Szél, amennyiben a Jobbik-LMP-Momentum összesen többségbe kerülne a Fidesszel szemben, az épp elég lenne neki, és nem "fenyegetőzne" azzal, hogy most akkor vegyünk be mást is, vagy az LMP kilép a koalícióból, inkább megbeszélnék Gergővel, hogy nyelje le a keserű pirulát, és ha valóban ugyanúgy meg akarja szépíteni az országot, mint ahogy mondja, akkor szavazzanak át ők bizonyos esetekben, akkor is, ha nem tagjai a koalíciónak.

A fideszesekről meg, akár a "törzsbázis" (gondolom a hatvanon túliak), akár a "nemmindegy? nekünk jó ez"-bázis, akikre Róna úgy utal, hogy az egymillió, aki kábé elvan, szeretnék már egy kurva véleményt hallani miért is olyan jó, nem nekik, hanem az egész országnak, ha ez a tolvajbanda marad?!
Mert ha valaki észérvekkel elmagyarázza nekem, miért lenne a legjobb, ha megint Orbánék nyernének, én kíváncsi vagyok rá. 
Hogy "Azé' mer' itt vannak a migrácsok, meg a Soros ügynökei, a balosok komcsik, a Vona meg buzi és közben meg Allahot imádja." EZ nem észérv!!! 
Az egyetlen észérv, amit értelmes Fidesz szavazótól hallottam, ennyi: sajnos káosz lenne, mert az ellenzékiek nem tudnak megegyezni, kormányzásra képtelen koalíció lenne. Persze. Főleg, ha megint a Fideszre szavazol még mindig :(
De én megkockáztatom: hát legyen egy kis káosz!
Lássuk meg!
Lehet fél év múlva kiírnak egy VALÓBAN DEMOKRATIKUS új szavazást, ahogy azt az LMP szeretné...
Merjünk kockáztatni, vagy 4 év alatt még jobban bebetonozza magát ez a rendszer és nem lesz több esélyünk.


Mondom ezt úgy, hogy alapvetően én elismerem a diktatúrák létjogosultságát, mert pont ez a torz demokrácia sodor minket veszélybe! De akkor olyan diktátort kell találni, aki él a hatalommal a közjó érdekében, nem pedig visszaél vele egy kis oligarcha-csapat és csatlósaik érdekében!

Lehet más! Akár holnaptól!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése