Keresés ebben a blogban

2015. december 28., hétfő

Az Ébredő Erő? ... Áh, "snooze" inkább!



    A legújabb Star Wars filmmel én úgy voltam, mint a szokásos látvány-blockbusterekkel (lásd: Mad Max, vagy Hobbit): Tudom, nem egyszerűen csak be fogok ülni, de még akkor is végig fogom nézni, ha szar. Mint ahogy gondolom egy 12. századi lovag se ment ki a koronázási miséről, még ha latinul kb. csak 3 szót értett, és amúgy másra se gondolt, mint a baszásra, meg a vérontásra, valamilyen szinten a kultúrája része volt, hogy egyes alkalmakkor jelen kell lenni. A mi kultúránk része a mozgó kép, annal meg szerves része az ilyen blockbuster-saga, ha tetszik, ha nem, ez így van.
    Ha másért nem, hát azért, hogy jobb legyen nevetni a poénokon, amit direktbe a kifigurázásukra alapoznak. (Lásd: Bakterház-Star Wars egyveleg.) Meg már közben lehet rajta viccelődni, és ezért volt jó döntés Dukával menni, mert a beszólásain jobban mulattam, mint magán a filmen. Közben abban is egyetértettünk, hogy a film kb. mindenhonnan lop (bocs, rajongóknak: "merít"), azaz nem csak az ősrégi mítoszokból, amikben csodagyerekek születnek, majd sötét uralkodók próbálják őket elpusztítani, vagy csak egyszerűen legendás harcosok és félistenek hadakoznak a "nagy jó" és "világosság" oltalmában, hanem már azokból a turikból veszi a foltokat (hogy a sztori lepedőjét színesebé varrja), amikben ezeket a ruhákat bálázzák.
    Az egyik ilyen sztori persze maga az eredeti trilógia, ami méltán vált azzá ami: egy modern mítosz.
     Most lehámozzák a sajt kemény héját, és visszateszik a svédasztalra: sivatag, Millenium Falcon, rohamosztagosok persze indokoltan is jelen lehetnek... De a "konfliktus" szülő és gyerek közt, a lázadók underdog-romantikája szakasztott ugyanaz. (Amúgy a lázadók elvileg nyertek, most meg hirtelen megint vesztőben vannak, és ezt csak úgy fogadjuk el?!) Meg persze ott figyel megint a sötét lovag, csak ezúttal másféle "háttérhatalom" csicskása. Nem valami Tesla-kísérletben adu ászt húzott öregember, hanem valami óriás über-E.T. ugráltatja. Ez az uralkodó most Snoke: valami hasonló van a Guardians of the Galaxy-ben is, nem igaz? Nagyon eredeti.... És Rey, aki most Luke, és Luke, aki most kb. Obi Wan megfelelője, a kis cukker robotról nem is beszélve, ami egy az egyben R2D2 csak mégcukibb!!! Minden csak mindennek a másolata, basszus, és mondjuk Rey nekem jobban bejön, min Luke, de Luke kevésbé, mint Obi Wan, főleg, hogy szegény Mark Hamill nem öregedett olyan szerencsésen, mint Harrison Ford, és sokkal jobban állt neki, amikor saját magát parodizálta a Jay és Néma Bob visszavágban....
    Még ha a Harry Pottert nem értené valaki (azon kívül, hogy Snoke lehetne egy óriás Voldemort klón is...): Kylo Ren kb. úgy néz ki, mint Professor Snape, csak épp utóbbira sokkal jobb színészt találtak. Snape ugye kb. az utolsó részig a gonosz fő szárnysegédje volt, mikor is kiderült róla, hogy végig jó srác. (Jaj, de sajnállak, ha most akartad megnézni a Harry Pottert, főleg ha nem is akartad elolvasni soha, és ez spoilrnek számít, akkor egy másik galaxisban élsz, és ne is fáradj! ;) Ja, szóval Kylo Ren (főleg, mivel jó családból származik, ugye?) még átállhat az erő világos oldalára is, főleg ha kap majd egy-két jólirányzott szülői pofont, hogy kitől, azt nem árulhatom el, mert hatványozott a spoiler-faktor...
     De most, ahogy van, csak egy tipikus dark-emós tini, egy szerepjátékos-karddal, amit még ráadásul annyira se tud használni, hogy lekaszaboljon egy taigetosz-pozitív ex-rohamosztagost vagy egy tanyasi pilótacsajt, akiről mondjuk sejthető, hogy megint valamelyik Jedinek a leszármazottja (vajon ki lehet? Apicsába, hiszen csak egy maradt, szóval ezt is tudjuk már, mi?!), mivel minden kiképzés és tanácsadás nélkül használni tudja azt az erő-trükköt, amikor elismételteti a teendőket mások agyával. Ennek ellenére kardozni még kurvára nem tanította senki, azaz Kylo Ren hiába öltözik úgy, mint egy kempo-mániás lelkész, azért szégyen, hogy nem bír vele...
 
  És még egy-kérdés, bár tudom, a válasz lehet az: gyereknek készült, azaz mesemotívumokkal teli alkotással van dolgunk, nem komoly dilemmákat felvető sci-firől, mint mondjuk az I Robot, vagy a Mátrix:
    - Hogy lehet, hogy az R2D2 meg utódjának pittyegő beszédét a senkiházi rohamosztagos, vagy "ócskás" is megérti, és minden gond nélkül beszélget vele, míg pl. a mindent tudó Yoda mester a rigó utcai középfokú angol nyelvvizsgán is megbukna, mert hibás szórenddel beszél? 
    
     
- Hogy lehet, hogy Rey antigravitációs siklóval repeszt a sivatagban, míg egyes idióták (valami kis Jawa, vagy mi volt az) kb. egy 0.3 km/h sebességre képes, bár "vagányul" dinoszauruszra hasonlító ócskavas-lépegetőn közlekednek inkább, ami tömegét tekintve, plussz a bonyolult hidraulikát beszámítva, ami a konkrét lépegetést lehetővé tenné kb. tízezerszer haszontalanabb, mintha azt a disznószerű szörnyet megpróbálnák nyereghez szoktatni, ami abból a vályúból ivott, amiből Finn is oltotta szomját?! Ha már az emberek léteznek a galaxis minden pontján, egy hétköznapi dromedár miért ne létezhetne a sivatagban? Túl hasznos lenne?
    - Hogy lehet, ha már Rey rendelkezik egy ilyen antigravitációs siklóval, akkor az összeharácsolt cuccot nem egészen addig viszi el vele, ahol eladhatja, hanem megáll, majd kiöltött nyelvvel húzza-vonszolja tovább? Vagy ha "siklóknak tilos" tábla miatt nem hajthat be, ugyanilyen logikával, miért nincs valami antigravitációs kézi talicskája, vagy ilyesmi?

     - Hogy lehet EGYÁLTALÁN, hogy bár az ismert és ismeretlen galaxis kb. vég nélküli (lásd: Luke egy vízzel és zöldelő sziklákkal benőtt bolygón bújkál mér rég, teljesen egyedül) addig bárki is egy ilyen kibaszott sivatag bolygón lakna inkább, mint korábban a Tatooine, vagy most a Jakku? Migrációról nem hallottak még? Ráadásul ott a gép, ott a pilóta, ott van minden a továblápéshez... De ha már ott vannak, és van víz is (kenyeret is vívben oldható porból csinálnak), sőt: annyi víz van, hogy egy látszólag totálisan felesleges, többtonnás szörnyeteg vígan iszogatja az "udvaron", akkor nem tudnak valami olyasmi üvegházat összetáolni, mint Matt Damon a Martian c. filmben????!
     (Ja, és ha már itt tartok: hogy a faszomba lehet, de mostmártényleg, hogy a Golden Globe jelölések közt a Martian a comedy/musical kategóriában kapott jelölést, mint legjobb film, és Matt Damon, mint színész szintén ebben a kategóriában? Ez már aztán végképp érthetetlen!!!! Talán ez már a sötét oldal legsötétebb bugyrainak tesztje, hogy észreveszi-e valaki is: kilóg a lóláb?)
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése