Keresés ebben a blogban

2012. november 3., szombat

Hurrikánról jutott eszembe

Csak egy gyors reakció a napi hírekre, reggeli kávé mellett:

A Sandy-nek már kemény 106 halálos áldozata van.
Ebben ki tudja, talán benne lehet pár hajléktalan, aki a kukák mögött átaludta az evakuálási cécót, meg pár ideggyenge emberke ("Bazmeg, még egy ekkora mennydörgés, és esküszöm infarktust kapok!"), meg talán még öngyilkos is lett valaki, aki azt gondolta, itt az Armageddon, pár héttel a kitűzött időpont előtt, de inkább ne várjuk ki a kénköves esőt!

106 ember egy cirka 20 millás agglomerációhoz képest, aztakurva!
Egyik legnagyobb bajuk az volt, hogy nem tudtak telefonálni.
"It is amazing how street scenes can alter when suddenly there is no one yelling into their cell phones, busy texting or focusing on their smartphones, using Google Maps to find directions." (Der Spiegel)



Obama küldi a benzint, nehogy összeverekedjenek a kutaknál!
Bush elkúrta New Orleans-nál, Obama most lehet szerencsés is ezzel az egésszel, elvégre olajozottan megy minden.
A klímaváltozás ellen egyik oldal sem tesz említésre méltó erőfeszítéseket, de mivel a republikánusok hajlamosak voltak kétségbe is vonni az egészet, most emiatt is szophat Romney.
Mintha számítana....

Haitin bezzeg már eleve kolera volt a menekülttáborokban, más se hiányzott nekik, mint egy újabb csapás. Most gondolom apadoznak a források is, amikkel próbálják életben tartani a szerencsétleneket, hiszen a gazdasági válság csak mélyül, és kinek van már ereje egy ilyen kis woodo-landre odafigyelni?

Az anyagi károkat majd felmérik, és mindenki fizetni fog, az egész világon!

A biztosítótársaságok részvényeit is megtépázta a hurrikán, dehát sokat nem számít, majd világszerte megemelik az árakat, illetve bővül az a lista, amit nem fognak fedezni. Lassan nem lesz értelme biztosítást kötni. Pl. Írországban ki gondolna arra, hogy lehet olyan fagy, ami megrepeszti a vízvezetéket? Most már nem kizárt ez sem, a Golf áramlat mintha kezdene kifulladni, lehet itt is kemény tél...
Egy ilyen szintű változásra persze csak a nagyok állnak készen, a "járulékos veszteség" a 106 áldozaton kívül mind az a többmillió ember, aki jövőre már nem tudja biztosítani magát, emiatt amikor valami kisebb kára keletkezik, ott áll majd csupasz seggel, és nem győzi erővel az egészet, elkezd lecsúszni a lejtőn, és ki tudja hol áll meg, kit hogyan talál meg...

A másik meg az, hogy én pl. tkarítottam a hajón olyan szitu után, ami az áradáshoz hasonló. Angolul mindkettő flood, magyarul itt arról volt szó, hogy túlfolyt a szennyvíztartály, és feljött a "fekete víz" a mosodában, ergo pár centi mélyen a saját hugyunkban és szarunkban tapicskoltunk. Nem annyira tömény (pl. színe nincs), ugyanis minden csapból, mosógépből és zuhanyzóból is oda folyik a víz, de azért határozottan van egy bűze, meg tele van baktériummal. A lényeg, hogy jó pár liter hipó elfogyott a pár négyzetméter feltakarítása során, ami aztán valahol ki fog kötni a természetben.
Most képzeljük el pl. Manhattan összes mélygarázsának és metróvonalának fertőtlenítését! Oké, ha nem is a természetbe vezetik ki utána a vegyszeres vizet, hanem egy tisztítóállomásra, mekkora energiát emészt fel egy ilyen volumenű szűrés?! És miből van ez az energia?
Ez hová vezet? Újabb pofon az amúgy is érzékeny természeti egyensúlynak...

De a Föld eddig vigyázott ránk, csak figyelmeztetést küldött, nem nyílt meg New York és New Jersey alatt, mert ahogy Szodoma és Gomora pusztulása is kétséges volt, amíg csak 10 igaz embert is lehet ott találni, és ez az agglomeráció is valószínűleg tele van ártatlan, jó szándékú emberekkel.

De a figyelmeztetést azért nem ártana felfogni, nem igaz?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése